tiistai 18. maaliskuuta 2014

Crosskart

Pohjoismaissa suosittu Crosskart on kartingia muistuttava moottoriurheilulaji, jossa voidaan ajaa sora-, asfaltti-, lumi- tai jääpinnalla. Laji sopii aikuisille, mutta erityisesti se soveltuu Suomen tuleville rallitoivoille, sillä se kehittää ajotaitoja etenkin sorapinnalla ja treenaa kuskia rallityyliseen kilpa-ajoon. Crosskartissa kilpaillaan Suomessa myös junioritasolla, mikä tekee siitä loistavan ponnistuslaudan kohti ammattimaisempaa ralliajoa.

crosskart elämyslahjat


Crosskartia on ajettu sarjatasolla Norjan ja Ruotsin puolella jo 80-luvulla, mutta Suomessa kilpailemaan päästiin vasta kaudesta 2012 lähtien, jolloin Suomeen tuli kaksi crosskart -kilpailuokkaa, 9-13 –vuotiaille tarkoitettu Crosskart 125-junior ja 12-16- vuotiaille Crosskart 125. Rallicrossin SM-sarjassa Crosskartille myönnettiin Suomen juniorimestaruus-arvo (SMJ) kaudella 2013.  SMJ –arvosta pääsee kilpailemaan rallicrossin SM-sarjan yhteydessä. Crosskart-kilpailuissa noudatetaan AKK:n kansallisia sääntöjä.    

Junioriluokan kilpailuissa käytetyt autot ovat tyypiltään norjalaisvalmisteisia IC-Cross Kart –autoja, mutta kokeneemmat lajin harrastajat voivat hakea haastetta yli 18-vuotiaille suunnitellusta SPEEDCAR XTREM Crosskart – autosta, joka antaa cross-ajoon lisää tehoa ja vauhtia. Aikuiset pääsevät kisaamaan crosskarteilla harrastajalähtöisessä Finnish Crosskart Challenge –kilpasarjassa, jossa tänäkin vuonna ajetaan noin kymmenkunta osakilpailua ympäri Suomea. Finnish Crosskart Challengea ovat tehneet tunnetuksi myös julkkikset, kuten Duudsoneiden Jarppi Leppälä, joka kilpailee FCC-sarjassa kaudella 2014.

Crosskart ei ole ainoastaan miesten laji! Crosskart 125-junior sarjassa kilpaileva Aino on Suomen ainoa crosskartissa kilpaileva tyttö.

Turvallisiksi ja kestäviksi suunnitellut crosskartit ovat suhteellisen edullinen tapa aloittaa ralliharrastus ja lajinnopeasti kasvaneen suosion myötä crosskartia pääsee yhä useammin kokeilemaanerilaisissa moottoriurheiluun liittyvissä tapahtumissa. Lajiin pääsee tutustumaan kokeilupakettien myötä.

Lue myös Miksi hankkia crosskart-elämys lahjaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti