torstai 27. helmikuuta 2020

Crosskart: Suomen vauhdikkain ajoelämys
Jos meiltä kysytään (ja miksipä ei kysyttäisi?!), on ajoelämysten kuningaslaji crosskart.

Suomalaiset ovat vauhdikasta rallikansaa, mutta harvoilla meistä on usein tilaisuuksia lähteä koettamaan onneamme aidon ralliauton kyydissä. Onneksi vauhtihirmuille löytyy nykyään vaihtoehtoja myös vaihtoehtoisten kulkupelien ratissa. Crosskart ei jää mielestämme ralliautojen jalkoihin missään muodossa, sillä samanlaista menoa ja sivuluisussa metsäteillä ajelua voi harrastaa molemmilla autoilla. 

Crosskartissa ajetaan hieman kartingin tyyliin kilpaa, mutta nämä autot kulkevat huomattavasti kovempaa ja myös vaikeammissa maastoissa. Jopa 3,5 sekunnissa nollasta sataan kiihtyvät crosskart-autot ovat erittäin kevyitä, putkirunkoisia menopelejä, joilla kisaillaan niin sora- ja metsäradalla, kuin myös lumella, jäällä ja asfaltilla käytännössä ympäri vuoden. Tarjolla on siis elämyksiä monissa eri olosuhteissa.

Ralliradoilla hurvitteluun verrattuna joidenkin crosskart-elämysten etuna on myös kilpailun samanaikaisuus kartingin tyyliin, eli kunnollisia ohitustilanteita ja jännittävää peräkkäin ajoa riittää. Kartingista poiketen nämä autot lähtevät kuitenkin kunnolla sivuluisuun ja ajamiseen tarvitaan enemmän taitoa kuin hitaammilla menopeleillä kulkiessa. Crosskartilla ajamiseen ei tarvita kuitenkaan aiempaa historiaa autourheilun parissa, sillä jokainen voi aloittaa ajamisen omassa tahdissa. 

Crosskartia pääsee Suomessa kokeilemaan parhaiten Hämeenlinnan Lammilla sekä Akaassa. Akaan 1st Time Racingin tarjoamassa elämyksessä keskitytään nopeisiin yksilösuorituksiin ja itsensä ylittämiseen, kun taas Lammin Country Safarilla setvitään porukan nopein kuski isommalla porukalla kaikkien porhaltaessa radalla yhtä aikaa.Crosskart-autojen moottorin pohjautuvat motocross-pyöristä löytyviin nelitahtikoneisiin. Autot on suunniteltu erityisesti soraisille rallireiteille, mutta renkaita vaihtamalla kulkupeli suoriutuu kiitettävästi lähes kaikenlaisista suomalaisista ajomaastoista. Hurjat tehot yhdistettynä kevyeen runkoon takaa vauhdikkaan ajoelämyksen ja riittävästi adrenaliinia perheen hurjimmallekin kaasuttelijalle. Autoista löytyy myös kunnolliset turvakaaret, nelipistevyöt sekä kuppi-istuimet, joten pienestä yhteentörmäyksestä ei ole vaaraa. Crosskartia voi ajaa rauhallisin mielin.

Crosskart-harrastajien keskuudessa järjestetään luonnollisesti myös kisoja monessa eri sarjassa kuljettajien taidon mukaan, joten lajista saattaa muodostua myös uusi harrastus autourheilusta pitävälle henkilölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti